“Un altre esport és possible”. Article a La Directa

A l’apartat A Fons del present número del setmanari La Directa, apareix un reportatge de tres pàgines sobre esport i anarquisme, amb entrevistes a membres de la Unió de Grups Excursionistes Llibertaris i de la Creu Negra Duatlètica.

Estem molt contents de que aquest setmanari s’hagi interessat pels vincles entre l’esport i les idees llibertàries, i que hagi destinat un espai a explicar l’activitat dels dos grups esmentats.
Podeu trobar exemplars de La Directa a nombrosos punts de venda.

Volem agrair especialment a en Ru l’interès i l’excel·lent treball que ha fet; també a la Núria Frago per la il·lustració que ha fet en motiu del reportatge, i per últim a la resta de treballdors del setmanari per la importantíssima tasca informativa que fan.

Il·lustració de Núria Frago.

Il·lustració de Núria Frago.

2 comentaris a ““Un altre esport és possible”. Article a La Directa

 1. En la primera terç del segle XX a Catalunya, els moviments de cultura física llibertaria no practicaven esport, feien però “deport” (exercici físic i recreatiu a l’aire lliure), també podem dir gimnàstica natural, sovint fonamentada en el mètode de Georges Hebert.

  Hebert estava radicalment en contra l’esport. El definia com un virus anti-pedagògic, gens saludable, fora de l’educació física, que atacava amb tota la seva violència deshumanitzadora a la societat.

  Companys! Un anarquista no pot fer “esport”, però sí que pot fer “deport” o simplement gimnàstica com còrrer, nedar, anar en bicicleta, excursions o gimnàstica natural… l’Esport va en contra la cultura física llibertaria.

  Proposo crear el Moviment per la Defensa de la Cultura Física Llibertaria sense Esport.

  Vosaltres mateixos.

  • Bon dia Xavier,

   Fas una observació molt interessant, tot i que personalment no trobo sentit a recuperar el vocabulari de fa 100 anys.

   No veig cap conflicte entre les idees anarquistes i l’esport, ja que segons el DIEC, la definició d'”esport” també contempla l’exercici físic i recreatiu a l’aire lliure: “exercici corporal (…) amb intencionalitat lúdica…”.
   Una altra cosa és que es vulgui dotar d’una nova entrada al diccionari paral·lel pel gueto anarquista.

   L’objectiu de Creu Negra Duatlètica era la difusió de l’ideari anarquista i de la problemàtica dels presos sempre de portes enfora, per tant ens vam cenyir sempre al català normatiu i a un vocabulari comprensible per tothom.

   Sigui com sigui, t’animo a crear aquest Moviment per la Defensa de la Cultura Física Llibertària sense Esport, tal com ens comentes. Estarem atents a qualsevol informació en aquest sentit.

   També et proposo, si ho veus convenient, desenvolupar aquesta idea que exposes i amb molt gust la publicarem en aquest bloc. Si t’hi animes, ens pots escriure al correu: solidaritat@gmx.com

   Salut

   Eloi Martínez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *